Corona lijkt nog geen vat te krijgen op huizenmarkt

De coronacrisis lijkt nog geen vat te krijgen op de Nederlandse huizenmarkt. Die draait gewoon door. Makelaarsvereniging NVM meldt het bezichtigen van te koop staande huizen gewoon doorgaat. De Hypotheekshop noteerde een recordaantal hypotheekaanvragen.

Of de huizenmarkt wijzigt, is volgens de NVM moeilijk te zeggen. Een woordvoerder merkt op dat veel bezichtigingen werk vormden “dat nog in de pijplijn zat”. De komende tijd moet volgens hem blijken of daar verandering in komt.
 

Vorige week 15.000 hypotheekaanvragen

Vorige week werden zo’n 15.000 hypotheekaanvragen gedaan, becijferde De Hypotheekshop. Sinds 2011 werd slechts één keer, in 2016, een hoger aantal hypotheekaanvragen gedaan in een week. De hypotheekdienstverlener schrijft dat toe aan berichten in de media over een mogelijke stijging van de hypotheekrente.
 

Fors meer oversluitingen

In combinatie met de tijd die veel mensen ineens hebben nu ze thuiszitten, steeg het aantal oversluitingen met 52% ten opzichte van een week eerder. Oversluiters hadden vooral interesse in rentevaste periodes van twintig en dertig jaar. Ook het aantal starters dat een hypotheek afsloot ging afgelopen week met ruim een derde omhoog, terwijl het aantal hypotheekaanvragen van doorstromers met 44% toenam.
 

Gevolgen pas later duidelijk

Ook De Hypotheekshop meent dat de gevolgen van de coronacrisis op de huizenmarkt pas de komende weken echt duidelijk worden. De hypotheekdienstverlener verwacht dat de rente op langere termijn laag blijft en dat de huizenprijzen eerder blijven stijgen dan dat ze zullen dalen.

Bron: www.amweb.nl

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen